1

На един от плажовете в Кейптаун (Южна Африка) скоро ще бъде изградена футуристична къща- водноелектрическа централа, чийто екстериор изобилства от фрагменти на научно фантастичния филм посветен на потъналия в окенаските дълбини континент Атлантида.

2

Къщата е проектирана да бъде изградена на ръба на океана за да може ефективно да използва приливите и отливите. Създателите на проекта, чийто име е Hydroelectric Tidal House са вдъхновени от формата на морски таралеж. Дизайна на къщата съчетава в себе си екологичност и функционалност, която позволява използването на енергия както от слънцето така и от приливите и оливите. Конструктивно къщата се сътои от две части външна фиксирана (неподвижна) и вътрешна въртяща се която се движи с вълните.

3

Външният полугръгъл елемент е изработен от бетон и ще служи като основа върху, която да бъдат монтирани фотоволтаични панели генериращи зелена енергия. Въпреки този факт по-голямата част от електро енергията в екологичния дом ще дойде от по-надежден източник: приливните вълни.

4

За да бъде максимизирана енергията на приливите, която се превръща в електричество, проектантския екип предвижда пореста структура позволяваща водата чрез множество канали да запълни пространството между външната обшивка и вътрешната част, която е изработена от лека алуминиева сплав.

5

Проекта предполага, че „Hydroelectric Tidal House” (Къщата ВЕЦ) е оборудвана с електромагнитна турбина използваща неодимови магнити и намотки от медна тел за магнитната индукция на електрически ток, когато вълните движат магнитите в специални камери. Генерираната електроенергия се натрупва в кондензатори.

Вътре в къщата са предвидени три големи стаи с едно отворено пространство, което лесно може да се оптимизира в зависимост от предпочитанията на клиента.